”Meillä lampaat ovat onnellisia ja ratsut nopeita”

Westankärr gård

● ● ● ● ● ●

Westankärr herrgård, som grundades på 1620- talet på Kimitoön, har utvecklats till en mångfunktionell gård. Här finns delikat lammkött och förädlade hästar. Det ordnas även ofötglömliga jaktupplevelser. Westankärr gård erbjuder förtjusande utrymmen för fester.

wg01

VI

● ● ● ● ● ●

 På vår gård arbetar sex personer året runt. Under sommaren är de anställda över tio stycken. Enligt Filip Forss, värd på gården, är gårdsdrivningen en livsstil. – Vi arbetar från morgon till kväll. Djurens och naturens välmående välmående prioriteras av oss alla, säger Forss.

ansvar

● ● ● ● ● ●

Ansvarsfull omvårdnad av naturen finns med i all vår verksamhet. Skogs- och viltskötsel går hand i hand. Odling är en viktig del av vår verksamhet. Vi odlar enligt gott odlingsomlopp sockerbetor, oljeväxter, säd, matärter och bondbönor. Vi sköter om våra djur så bra att de är lyckliga här. Det sägs ju också att våra skärgårdsfår ler!

HISTORIA

● ● ● ● ● ●

Strider och adeln
Det finns många brokiga vändningar i Westankärrs historia: här ägde en av det finska krigets 1808- 1809 mest betydelsefulla skärgårdsstrider rum, då svenskarna och ryssarna tog hårt samman. Som en följd av kriget införlivades Finland, som varit underställd Sverige, med Ryssland.

LÄS MERA…

vali

DJUREN

● ● ● ● ● ●

Vi sköter om våra djur så bra att de på alla vis har bra att vara här. Det är alltså inget under att det om våra skärgårdsfår sägs att de riktigt ler!

wg04

Får

● ● ● ● ● ●

Bää, herrgården kännetecknas av oss får!
I fårhuset finns för tillfället 420 tackor och 650 lamm. Westankärr har specialiserat sig på produktion av lammkött på naturlig betesmark. Fåren är äkta skärgårdsfår, som lever fria i skärgården under sommarmånaderna.

Hästar

● ● ● ● ● ●

I häststallet sköter vi om, tränar och förädlar egna och gästers hästar. Läs mer om hästarna på Jessica Timgren- Forss sidor.

LÄS MER…

Höglandsboskap

● ● ● ● ● ●

På gården finns dessutom sju höglandskreatur. Om somrarna fungerar boskapen som ”gräsklippare” på den populära befästningsön Örö.

vali

BUTIK

● ● ● ● ● ●

Beställ lammkött!
Du kan beställa ett helt eller halvt styckat lamm. De lätthanterliga portionerna är vakuumförpackade.
En halv lammlåda (ca 7-9 kg) innehåller:
1 st lammfiol
Ca 8 lammkotletter i två förpackningar
Frambogarna styckade i två förpackningar
2 kg maletkött, i förpackningar a 500 g.
Revbensspjäll
Njurar och lever
Pris: 19.50 euro/ kg
Maletkött på lamm 20 euro/kg
Rökt lammfiol 30 euro /kg

GÖR BESTÄLLNING…

vali

JAKT

● ● ● ● ● ●

Vi ordnar gruppjakter på våra marker för företagssällskap privata jägare: som alternativ finns jakt på rapphöna, and, fasan, hjort och älg. Dagen kulminerar i den delikata viltmiddagen, som avnjuts på kvällen. Jakterna utformas enligt kunderans önskemål.

jaktbilder: Totti Turunen

wg05
vali

RECEPTER

● ● ● ● ● ●

Westankärrs lammkött är världskänt: bland annat använder Savoy, en av Finlands mest uppskattade restauranger i Helsingfors, det. Det lönar sig att förutom under påsken också äta lammkött andra tider under året, eftersom det är hälsosamt och har låg fetthalt. Här är några recept: utmanande tartar och lätt fiol.

wg06

Lammtartar a’ la Savoy

” Smaken är exploderande!”

● ● ● ● ● ●

Kökschef Ville Korhonen på Savoy (Årets Renkock 2016 och tävlingen Årets kock 2017, 3:e plats) berömmer lammköttet som fräscht på Westankärr. Lamm är en lätt råvara. I förhållande till får är lammsmaken svag och kan enkelt smaksättas, säger Korhonen. Restaurangen Savoy i Helsingfors använder lamm från Westankärr i bland annat förrättstartar. – Förrätten är den viktigaste rätten i måltiden. Både utseendet och smaken ska vara läcker. Denna lammtartar har rent av en exploderande smak! Som vinalternativ till förrätten rekommenderar Korhonen riesling- vitt vin…

LÄS MER…

LAMMFIOL

● ● ● ● ● ●

Tag ut lammfiolen från kylskåpet i rumstemperatur några timmar innan stekning och lägg den i ugnsformen. Gnid örtblandningen ovanpå fiolen och gör hål i den med knivspetsen för de skalade vitlöksklyftorna och tryck in dem i köttet. Häll över kaffeblandningen och stek i ugnen i 150 grader. Pensla steken emellanåt med kaffeblandningen. Stek i ugnen tills kött- termometern visar önskad värme: vid 70 grader är steken rödaktig innanför, vid 80 grader är den genomstekt. Såsen kan du lätt tillreda genom att ta tillvara spadet från ugnsformen. Blanda och värm upp det med grädden (1dl) och torkad mynta (1 tsk). Perfekt med steken passar till exempel vitlökspotatis.

LÄS MER…

vali

FESTSAL

● ● ● ● ● ●

Planerar du bröllop eller födelsedagsfest? I den ståtliga festsalen på herrgården kan du ordna fester för upp till 300 personer. Det trivsamma utrymmet lämpar dig även för föreläsningar och utställningar. Via oss får du också en läcker catering. Ta kontakt och be om ett erbjudande:

juhlatila

TA KONTAKT

vali

Westankärr herrgård
Mjösundsvägen 726, 25700 Kimitoön
Filip Forss 0408354969
filip.forss@westankarr.fi

Köttförsäljning:
Virpi Moilanen
050 095 5462

Djurvård:
Mathias Andersson
045 235 7603

Du kan också skicka ditt meddelande här. Vi kontaktar dig inom kort!