RESEPTIT
Karitsatartar Savoyn tapaan
”Maku on räjähtävä!”
Savoyn vuoromestari Ville Korhonen (Vuoden Porokokki 2016 ja Vuoden Kokki 2017 -kisan 3.) kehuu Westankärrin karitsaa raikkaaksi lihaksi.
-Karitsa on helppo raaka-aine. Lampaaseen verrattuna karitsan maku on hento ja se on helposti maustettavissa, Korhonen sanoo. Helsinkiläisravintola Savoy käyttää Westankärrin karitsaa muun muassa alkupalatartariin. -Alkupala on aterian tärkein ruoka. Sen on oltava herkullisen näköinen ja makuinen. Tässä karitsatartarissa on suorastaan räjähtävä maku! Viiniksi Korhonen suosittelee alkuruoan kanssa riesling-valkoviiniä.
RESEPTI
Raaka-aineet (1 annos): -Karitsan sisäpaistia 50 g -Fermentoitua valkokaalia murusina -Lipstikkamajoneesia -Punasipulia (sokerisuolaetikkaliemessä kiehautettuna ja marinoituna) -Naurista (ohueksi viipaloituna) -Kuusenkerkkää tuoreena -Peltokanankaali-kukkaa, hunajakukkaa -Savustettua mantelia -Pikkelöityä valkosipulia -Kuivattua kirvelijauhetta -Mesiangervoöljyä
TEE NÄIN:
-Putsaa paistista kalvot, leikkaa suikaleiksi ja tee lihamyllyssä jauhelihaksi. Mausta suolalla, dijon-sinapilla ja pienellä määrällä sriracha-kastikkeella. -Pyöräytä massa ja tee pieniksi annospaloiksi. -Asettele annokseen kaali, liha, lipstikkamajoneesi, punasipuli, nauriit, manteli ja valkosipuli kuvien esittämällä tavalla. -Viimeistele annos kuusenkerkillä, kukilla, kirvelijauheella ja öljyllä.
Hyvää ruokahalua


KARITSANVIULU
RESEPTI
Karitsanviulu (noin 2-3 kg) Yrttiseos: Suolaa 2 tl Mustapippuria 2 tl Öljyä 0,5 dl Yrttejä (esim minttua, timjamia ja rosmariinia) 3 rkl Valkosipulinkynsiä 10 kpl Kahviseos: Vahvaa keitettyä kahvia 3 dl Hunajaa 2 rkl Kermaa 2 dl Koristeeksi: rosmariininoksia
TEE NÄIN:
Ota lampaanviulu jääkaapista paria tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön ja laita se uunipannuun. Hiero yrittiseos viulun päälle ja tee veitsenkärjellä reiät kuorituille valkosipulinkynsille ja upota ne lihaan. Kaada kahviseos päälle ja laita 150-asteiseen uuniin. Valele paistia kahviseoksella silloin tällöin.
Paista uunissa, kunnes lihalämpömittari osoittaa haluttua lukemaa: 70 asteessa paisti on sisältä punertava, 80 asteessa täysin kypsä. Kastikkeen saat tehtyä helposti ottamalla uunipannun liemen talteen. Sekoita ja kuumenna se kerman (1 dl) ja kuivatun mintun (1 tl) kanssa. Lisukkeeksi sopivat mainiosti esimerkiksi valkosipuliperunat.
Hyvää ruokahalua!
